Το AMA Horizon Award που απονέμεται κάθε χρόνο από την American Motorcyclist Association σε ερασιτέχνες αγωνιζόμενους, μετονομάστηκε προς τιμήν του νικητή του AMA Horizon Award 1997, Nicky Hayden ο οποίος στη συνέχεια κέρδισε τα AMA Supersport Championship 1999, ΑΜΑ Superbike Championship 2002 και FIM MotoGP World Championship 2006.

Αυτή τη σεζόν ο Hayden αγωνιζόταν στο FIM Superbike World Championship, ωστόσο κατά την διάρκεια της προπόνησης με το ποδήλατό του στην Ιταλία χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο ενώ στις 22 Μαΐου υπέκυψε στα τραύματά του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΜΑ ψήφισε ομόφωνα την μετονομασία του AMA Horizon Award στη μνήμη του Nicky Hayden, το οποίο θα απονέμεται σε ετήσια βάση στους κορυφαίους ερασιτέχνες οδηγούς.

Η Maggie McNally-Bradshaw, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωσε:

«Ο Nicky Hayden αντιπροσωπεύει το πνεύμα του AMA Horizon Award. Ο Hayden, ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου, ήταν ένας πραγματικός αθλητής και ένας εξαιρετικός εκπρόσωπος όχι μόνο της Αμερικάνικης μοτοσικλέτας, αλλά και όλων των Αμερικανών στην παγκόσμια σκηνή. Η άνοδός του στην κορυφή του αθλήματος σημαδεύτηκε πρωτίστως από τον χαρακτήρα του.»

Ο Ken Saillant, Διευθυντής του AMA Track Racing που είχε απονείμει το πρώτο AMA Horizon Award στον Hayden το 1997, δήλωσε:

«Αισθάνομαι ευτυχής που ήμουν παρών στην επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη του Nicky Hayden από αναβάτη του χώματος, σε AMA Superbike Πρωταθλητή και στη συνέχεια σε Παγκόσμιο Πρωταθλητή. Κάθε χρόνο οι ερασιτεχνικοί αγώνες AMA εγκαινιάζουν μια νέα τάξη στην πρώτη κατηγορία και ενώ μόνο μια λίγοι μπορούν να πετύχουν τα επαγγελματικά επιτεύγματα του Nicky ωστόσο ο καθένας έχει τις ίδιες φιλοδοξίες που οδήγησαν τον Nicky στην κορυφή.»

Η ΑΜΑ θα απονείμει το Nicky Hayden AMA Dirt Track Horizon Award 2017 στις 4 Ιουλίου την τελευταία ημέρα του AMA Dirt Track Grand Championship, το Nicky Hayden AMA Motocross Horizon Award 2017 στις 5 Αυγούστου στο Rocky Mountain ATV/MC AMA Amateur National Motocross Championship και το Nicky Hayden AMA Road Racing Horizon Award 2017 στις 5 Νοεμβρίου στο AMA Road Race Grand Championship στο Barber Motorsports Park.