Από slide team
Latest posts by Από slide team (see all)

Το πρόγραμμα Yard Built της Yamaha που αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 με πραγματικό custom στυλ, επιστρέφει στο συνεργείο του κορυφαίου κατασκευαστή Winston Yeh της Rough Crafts, με έδρα την Ταϊβάν. Έχοντας “απογειώσει” τις προσδοκίες το 2015 με την εντυπωσιακή κατασκευή της XJR1300, The Guerilla Four, η Yamaha επέλεξε την Rough Crafts για την πρώτη custom κατασκευή αυτής της χρονιάς με βάση την πρωταθλήτρια μεσαίας κατηγορίας της σειράς Sport Heritage, XSR700.

Χωρίς να κόψει ούτε να συγκολλήσει τίποτα στον σκελετό ο Winston ήταν ελεύθερος να κάνει τα χαρακτηριστικά “μαγικά” του στην ισχυρή, μεσαίας κατηγορίας XSR700. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ένα, αλλά δύο αριστουργήματα. Το κιτ για εύκολες μετατροπές μεταμορφώνει την XSR700 σε λιγότερο από μία ώρα σε κάτι ανάμεσα σε street μηχανή τύπου café racer, “The Corsa Scorcher”, και σε μηχανή scrambler έτοιμη για χωμάτινη πίστα, “The Soil Scorpion”.

“Είναι η πρώτη μας “double-style” custom κατασκευή από μία και μόνο μοτοσικλέτα,” δήλωσε ο Cristian Barelli, Συντονιστής Μάρκετινγκ της Yamaha Motor Europe. “Η κατασκευή πραγματικά αποδεικνύει την ευελιξία της XSR700 ως βάση για προσαρμογές. Είτε θέλεις να δημιουργήσεις μια café racer είτε μια scrambler, αυτό το μοντέλο αποδεικνύει πως μπορείς να κάνεις και τα δύο, χωρίς συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά την “ψυχή” και την ευκολία οδήγησης της αρχικής μοτοσικλέτας”.

“Η XSR ήταν μια εκπληκτική αφετηρία”, δήλωσε ο Winston. “Όχι μόνο η 700 έχει εκπληκτικό σωληνωτό σκελετό, αλλά και η αναλογία ισχύος/βάρους τους είναι ιδανική για μια μοτοσικλέτα. Με τον ανασχεδιασμένο κοντύτερο σκελετό και το αποσπώμενο loop πίσω πλαισίου, δεν χρειάζεται να κόψεις το σκελετό για να δημιουργήσεις ένα σωστό custom σχήμα”.

“Δυσκολεύτηκα πολύ να αποφασίσω αν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω clip-on και να φτιάξω μια cafe racer ή flat bar και να φτιάξω μια μηχανή πίστας. Από εκεί λοιπόν προέκυψε η ιδέα: γιατί να μην φτιάξω το σχήμα σαν body kit και οι πελάτες να βασίζονται στις δικές τους ιδέες για να ταιριάξουν αναρτήσεις, τροχούς, φρένα και τιμόνι, για να κατασκευάσουν τη μηχανή που θέλουν;”

Θέλοντας το κιτ να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο, σχεδίασε ένα σετ με τριπλές τιμονόπλακες στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα σετ πιρουνιών YZF-R1 με άξονα R1, φρένα και τροχοί σχεδιασμένοι για το μπροστινό μέρος της R1. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το ίδιο σχέδιο πίσω τροχού με την 700 για ελάχιστη εργασία στον μπροστινό και πίσω custom τροχό με ανάποδο πιρούνι.

Για να υλοποιήσει την ιδέα “μία μηχανή – δύο κατασκευές”, επισκέφθηκε τη Shark Factory για την πλήρως ρυθμιζόμενη και ελεγχόμενη με τηλεχειριστήριο ψηφιακή ανάρτηση X2E, που κάνει στο λεπτό τη μηχανή κατάλληλη για διαδρομές στην άσφαλτο ή για διασκέδαση εκτός δρόμου.

Η έκδοση cafe racer της κατασκευής περιλαμβάνει ελαφριούς τροχούς από ανθρακονήματα της Rotobox και clip-on της Gilles Tooling. Μια εξάτμιση τιτανίου της Akrapovič για την YZF-R1 απογειώνει τις επιδόσεις.

Η έκδοση scrambler περιλαμβάνει ελαφριούς σφυρήλατους τροχούς της Wukawa Industry Co., χειροποίητο flat bar και εξάτμιση τιτανίου XSR700 της Akrapovič, τροποποιημένη για να ταιριάζει σε στυλ μηχανής πίστας. Ενώ το cafe racer κάνει τη διαφορά με χωνάκια εισαγωγής (velocity stacks), το scrambler χρησιμοποιεί αδιάβροχα φίλτρα της Sprint Filter για ασφαλείς χωμάτινες διαδρομές. Και οι δύο κατασκευές είναι εξοπλισμένες με τα αξιόπιστα σετ φρένων της Beringer.

Το bodykit “Faster XSR” αποτελείται από ενιαίο σώμα από ανθρακονήματα με μικρό ρεζερβουάρ αλουμινίου από κάτω, πλήρως βιδωτό και χωρίς καμία τροποποίηση, κατασκευασμένο από την MS Pro.

Οι λεπτομέρειες στο Corsa Scorcher café racer είναι εκπληκτικές με την custom επιγραφή Rough Crafts στην εξάτμιση. Οι δαγκάνες φρένου και οι ρότορες είναι στάνταρ στοιχεία XSR που καταλήγουν στο κορυφαίο σετ της Beringer. Στο πίσω μέρος βρίσκεται ένας οδοντωτός τροχός της Wukawa Industry, με πίσω αναρτήσεις της Gilles Tooling και μαρσπιέ MS Pro. Τα χειριστήρια MS Pro διατηρούν τα πάντα σε άψογη κατάσταση στο τιμόνι, μαζί με τις προσαρμοσμένες χειρολαβές Rough Crafts και τα custom ανυψωτικά Fin Style. Ο προβολέας τύπου γρίλιας, η τάπα του ρεζερβουάρ και φυσικά τα εξαρτήματα σκελετού από ανθρακονήματα αποτελούν επιπλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της Rough Crafts. Τέλος, τα χωνάκια εισαγωγής της Rough Crafts δίνουν άλλη διάσταση στον κινητήρα.

Στην μεταμορφωμένη εκδοχή Soil Scorpion, οι στάνταρ δαγκάνες και οι ρότορες της XSR έχουν αντικατασταθεί από στοιχεία της Beringer στους σφυρήλατους τροχούς της Wukawa Industry. Η νέα θέση οδήγησης ενισχύεται από τα χειριστήρια Fighter Bars και MS Pro με την υπογραφή της Rough Crafts.

Η κατασκευή ολοκληρώνεται με δύο ελαφρώς διαφοροποιημένες βαφές από την Air Runner Custom Paint, παραδοσιακό συνεργάτη της Rough Crafts.

Γκαλερί