5ος Αγώνας EJC στη πίστα Lausitzring της Γερμανίας για Αφοί Καρακώστα

Μετά την τρίμηνη συνηθισμένη διακοπή των αγώνων του European Junior Cup, ο Νίκος και ο Δημήτρης ταξίδεψαν στην Γερμανία για τον 5ο αγώνα του θεσμού. Η πίστα Lausitzring, σχεδιασμένη για αγώνες αυτοκινήτων, ήταν μια καινούρια πίστα για τα δύο αδέρφια, αφού την τελευταία φορά που έγιναν αγώνες WSBK εκεί ήταν πριν 9 χρόνια, και οι ίδιοι δεν κατάφεραν να την οδηγήσουν το καλοκαίρι σε αντίθεση με κάποιους συναθλητές τους.

Την Πέμπτη το απόγευμα, με ασυνήθιστα ηλιόλουστο και ζεστό καιρό για την Γερμανία, ο Δημήτρης και ο Νίκος περπάτησαν την πίστα με τον πατέρα τους Γιώργο, αφού ο Kyle Smith που τους δίνει συνήθως συμβουλές δεν την είχε οδηγήσει ποτέ, και προσπάθησαν να καταγράψουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσαν. Μία έκτακτη ενημέρωση όλων των οδηγών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα από τους υπεύθυνους της Dorna, λόγω της καλοκαιρινής διακοπής αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της πίστας. Συγκεκριμένα υπήρχαν δύο στροφές που αν κάποιος είχε έξοδο η επαναφορά ήταν διαφορετική για την κάθε μία και διαγραφόταν ο χρόνος του αναβάτη, οπότε επισήμαναν την προσοχή των αναβατών.

Την Παρασκευή το πρωί η ομάδα ξεκίνησε την προετοιμασία των μοτοσικλετών για τα πρώτα ελεύθερα που θα γίνονταν στις 5 το απόγευμα. Με τον καιρό να παραμένει καλός ο Γιώργος ρύθμισε τις μοτοσικλέτες και τοποθετήθηκαν καινούρια ελαστικά. Τα δύο αδέρφια αξιοποίησαν όλο τον χρόνο των ελεύθερων για να μάθουν όσο μπορούσαν την πίστα. Ήταν η πρώτη φορά που οι διαφορές στον χρόνο όλων των αναβατών ήταν τόσο διάσπαρτες. Ο Δημήτρης έκανε τον 18ο χρόνο και ο Νίκος τον 26ο στους 28 αναβάτες, αλλά ήξεραν ότι με μελέτη και προσπάθεια θα βελτίωναν τους χρόνους τους. Κάποιοι αναβάτες ήξεραν καλά την πίστα, κάποιοι λίγο, και κάποιοι καθόλου. Όλοι όμως συμφώνησαν στο γεγονός ότι η γεμάτη σαμαράκια πίστα και το χαλασμένο οδόστρωμα της έκανε δύσκολη την οδήγηση. Στην συζήτηση που ακολούθησε με τον Michael Van Der Mark, τους είπε ότι κι αυτός είχε πρόβλημα με τα σαμαράκια και απλά έπρεπε να βρουν τρόπο να τα αντιμετωπίσουν.

Η βροχή που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου συνεχίστηκε το πρωί δημιουργόντας προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες. Το EJC έπρεπε να μπει για τα δεύτερα ελεύθερα στις 9:45 το πρωί, αλλά λόγω πτώσεων στις προηγούμενες κατηγορίες και κόκκινων σημαιών, και επειδή οι μεγάλες κατηγορίες είχαν τηλεοπτικό χρόνο, η διοργάνωση άλλαξε το πρόγραμμα. Έτσι οι αναβάτες του EJC έπρεπε να περιμένουν μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Η διακοπή έδωσε ευκαιρία στον Kyle Smith να βρεθεί με τους οδηγούς του EJC και να τους εξηγήσει μερικά σημεία της πίστας. Τους έδωσε συμβουλές και απάντησε στις ερωτήσεις τους, ειδικά του Δημήτρη. Θετικό ήταν ότι η βροχή σταμάτησε και έτσι ο Δημήτρης και ο Νίκος έμειναν μέσα όλη την διάρκεια των ελεύθερων βελτιώνοντας τους χρόνους τους. Με όλους όμως τους οδηγούς να κατεβάζουν χρόνο, ο Δημήτρης ήταν 16ος και ο Νίκος 27ος. Ένα πρόβλημα στην μοτοσικλέτα του που είχε εντοπίσει ο Δημήτρης την Παρασκευή δεν είχε καταφέρει να επιλυθεί και του πρόσθεσε αρκετό άγχος.

Με μόνο 2 ώρες μέχρι το απογευματινό χρονομετρημένο και τον καιρό να ξαναρχίζει να χαλάει, ο Γιώργος έπρεπε να προλάβει να βάλει βρόχινα λάστιχα στις δύο μοτοσικλέτες και να λύσει το πρόβλημα με την μοτοσικλέτα του Δημήτρη. Ο επαγγελματισμός και η γρήγορη ανταπόκριση των ανθρώπων της PIRELLI WSBK, που άλλαξαν 28 ζευγάρια λάστιχα σε πολύ σύντομο χρόνο, ήταν σωτήριο για όλους. Το πρόβλημα στην μοτοσικλέτα του Δημήτρη δεν μπορούσε να εντοπιστεί ακόμα και με την βοήθεια των μηχανικών του EJC. Έτσι ο Δημήτρης μπήκε τελευταίος στην πίστα αφού η μοτοσικλέτα του δε μπορούσε να πάρει μπροστά. Αν και αγχωμένος, ο Δημήτρης κατάφερε στον πρώτο γύρο να κάνει τον καλύτερο χρόνο του και να πετύχει την μεγαλύτερη τελική από όλους τους αναβάτες.

Ο Γιώργος είχε συμβουλέψει τα δύο αδέρφια να πιέσουν από την αρχή να κάνουν χρόνο για να φυλάξουν λάστιχα για τον αγώνα. Στον 4ο γύρο οι οθόνες έδειξαν σταγόνες βροχής σε κάποιες στροφές και στον 6ο η βροχή ήταν σε όλη την πίστα. Το να αλλαχθούν τέσσερις ζάντες με βρόχινα και να ξαναμπούν τα δύο αδέρφια να κατεβάσουν χρόνο ήταν δύσκολο. Ο Δημήτρης στους 6 γύρους που έκανε βρέθηκε στην 16η θέση εκκίνησης και ο Νίκος με 9 γύρους στην 25η. Ξεκίνησε να βραδιάζει και μετά από αρκετό ψάξιμο το πρόβλημα της μοτοσικλέτας του Δημήτρη λύθηκε. Ακολούθησε barbeque από τους χορηγούς του EJC και σχεδόν όλοι οι αναβάτες χαλάρωσαν και έπαιζαν στην βροχή.

Την Κυριακή το πρωί εκτός από την συνεχόμενη βροχή έκανε και αρκετό κρύο. Λίγο πριν τον αγώνα η βροχή σταμάτησε αλλά υπήρχαν νερά σε όλη την πίστα. Όλοι είχαν ξεζαντωμένες τις μοτοσικλέτες για να επιλέξουν ελαστικά τελευταία στιγμή. Επίσης η διοργάνωση αποφάσισε να μειώσει τους γύρους από 11 σε 9, όπως έκανε σε όλες τις κατηγορίες. Τελικά όλοι οι αναβάτες έτρεξαν με βρόχινα λάστιχα σε έναν αγώνα χωρίς βροχή. Ο Δημήτρης τερμάτισε 11ος κερδίζοντας 5 βαθμούς και βρίσκετε στην 17η θέση ισοβαθμώντας με τον 16ο αναβάτη στους 26 βαθμολογούμενους. Ο Νίκος τερμάτισε 24ος μη μπορώντας να ξεπεράσει τις δυσκολίες που είχε.

Με μία βδομάδα να απομένει μέχρι τον επόμενο γύρο του EJC στη Magny Cours της Γαλλίας, τα δύο αδέρφια συνεχίζουν αν προετοιμάζονται και να μελετούν για να φέρουν πάλι θετικό αποτέλεσμα. Η συμπαράσταση όλων σας τους δίνει δύναμη. Η παρουσία των δημοσιογράφων Νίκου Βιτζηλάκη και Ηλία Δέβελη που φρόντισαν να κάνουν τα δύο αδέρφια γνωριμίες, η βοήθεια του Μάνου Παπαζαχαρίου στον Γιώργο, και η θετική ενέργεια Ελλήνων που βρέθηκαν στην πίστα ήταν σημαντικά.

Λίγα λόγια από τον Δημήτρη:

Είμαι χαρούμενος που σε μια καινούρια πίστα και με δύσκολες συνθήκες κατάφερα να κερδίσω πάλι βαθμούς. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη.

https://www.facebook.com/Dimitris-Karakostas-299747140236001/

Λίγα λόγια από τον Νίκο:

 24 θέση σε έναν βρόχινο αγώνα 9 γύρων, ξεκινώντας από την 25η ενώ είχα φτάσει και την 21η! Λόγο ότι δεν εχω συνηθίσει τέτοιου είδους συνθήκες βρήκα δυσκολία στην εμπιστοσύνη της μοτοσικλέτας και της πίστας που δεν ήταν ούτε βρεγμένη ούτε στεγνή, με βρόχινα λάστιχα. Ανυπομονώ για τον αγώνα στην Magny Cours σε λίγες μέρες!!

https://www.facebook.com/Nikos-Karakostas-714920658623303/?fref=ts


Χορηγοί της Ελληνικής Συμμετοχής στο EJC / WSBK

  • ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ HONDA GREECE
  • MOTO MONKEY
  • PIRELLI INTRAMOTO
  • CASTROL GREECE
  • TZORTZOPOULOS SHOEI IXS SIDI
  • PERISTERAS TIRES
  • CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL
  • ERMAX GEORGOPOULOS
  • EXTRA PRODUCTS TASOULIS