Παρουσίασε η BMW το ConnectedRide

Στην εποχή μας, παρατηρείται υψηλό επίπεδο ψηφιοποίησης και συνδεσιμότητας σε όλο το επαγγελματικό και ιδιωτικό στερέωμα. Η αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και αρκετό καιρό έχει ανταποκριθεί σε αυτή την εξέλιξη με πολυάριθμες καινοτομίες. Η  BMW ήδη προσφέρει εξατομικευμένες ψηφιακές λύσεις όπως το BMW Connected App, πρόκειται για έναν προσωπικό, ψηφιακό βοηθό που, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει τον οδηγό στον προγραμματισμό ραντεβού και ταξιδιών.

Ήδη από το 2009, με τη βοήθεια της ευφυούς συνδεσιμότητας και έχοντας ως βάση την επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων, η BMW Motorrad παρουσίασε το BMW ConnectedRide. Αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο το μεγάλο εύρος δυνατοτήτων των συστημάτων υποστήριξης του οδηγού.

Η BMW Motorrad παρουσίασε το ConnectedRide με δυνατότητα ενσωμάτωσης smartphone, σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα στη συνδεσιμότητα μοτοσικλετών.

Στην έκθεση EICMA, η BMW Motorrad παρουσίασε ένα ακόμα ορόσημο στη συνδεσιμότητα μοτοσικλετών: ένα πίνακα οργάνων TFT με δυνατότητα σύνδεσης smartphone. Μελλοντικά θα είναι διαθέσιμος στο βασικό εξοπλισμό των μοντέλων της Μάρκας. Η BMW Motorrad και η Robert Bosch GmbH συνεργάζονται στον τομέα των πρωτοποριακών τεχνολογιών απεικόνισης και δικτύωσης καθώς παρατηρείται αυξανόμενη ζήτηση για πλήρη συνδεσιμότητα και στον τομέα μοτοσικλετών.

Ο Stephan Schaller, Πρόεδρος της BMW Motorrad δήλωσε:

«Η συνδεσιμότητα και η διαθεσιμότητα ψηφιακών υπηρεσιών αποτελεί πλέον ζήτημα μείζονος σημασίας για τους αναβάτες. Γι’ αυτό το λόγο επεκτείνουμε τις δυνατότητες μας στο συγκεκριμένο χώρο. Στο μέλλον, θα προσφέρουμε υπηρεσίες που θα αναβαθμίζουν την οδηγική εμπειρία του αναβάτη. Νέες εφαρμογές και λειτουργίες μέσω σύνδεσης με smartphones και κεντρικά παρεχόμενες υπηρεσίες θα ανοίξουν ποικίλες, νέες δυνατότητες σε επίπεδο ευφυούς δικτύωσης, κάνοντας τις μοτοσικλέτες πιο συναρπαστικές, πιο άνετες και ασφαλέστερες».

Χάρη σε ισχυρές συνέργειες με τον αυτοκινητιστικό τομέα της BMW, η BMW Motorrad είναι σε θέση να επιταχύνει το λανσάρισμα των νέων της υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο, ποικίλες τεχνολογίες ψηφιοποίησης οχημάτων όπως οθόνες TFT, ECALL, WiFi, επικοινωνία V2x και υποδομές κεντρικής υποστήριξης μπορούν να προσαρμόζονται για χρήση σε μοτοσικλέτες.

Με τα αυτοκίνητα BMW να έχουν ανοίξει το δρόμο, οι μοτοσικλέτες της Μάρκας θα προσφέρουν αυξανόμενες επιλογές συνδεσιμότητας και θα επιτρέπουν τη συνεχή ενημέρωση μέσω συστημάτων και συσκευών, όπως smartphones και συστημάτων πλοήγησης.

Πρεμιέρα στην έκθεση EICMA 2016 για τον πίνακα οργάνων TFT που συνδέει μοτοσικλέτα, κράνος αναβάτη και smartphone .

Στην έκθεση EICMA, η BMW Motorrad παρουσίασε έναν πίνακα οργάνων με οθόνη TFT που δείχνει τις δυνατότητες συνδεσιμότητας μεταξύ πίνακα, κράνους αναβάτη και smartphone ως ενσωματωμένων στοιχείων του BMW Motorrad ConnectedRide.

Επιπλέον των πληροφοριών οδήγησης (ταχύτητα, στροφές κινητήρα, κλπ.), λειτουργίες βασισμένες σε smartphone, όπως πλοήγηση, τηλέφωνο και ψυχαγωγία περιλαμβάνονται στον πίνακα οργάνων και ελέγχονται με ασφάλεια και άνεση μέσω ενός χειριστηρίου πολλαπλών λειτουργιών. Το κράνος BMW System 7 που φέρει μικρόφωνο και ηχεία, λειτουργεί ως το ακουστικό του αναβάτη για λήψη ποικίλου περιεχομένου όπως οδηγίες συστήματος πλοήγησης, τηλεφωνικές κλήσεις και μουσική.

Ευφυής συνδεσιμότητα για άμεση υποστήριξη  σε περίπτωση ατυχήματος ή έκτακτης ανάγκης.

Φέτος, η BMW Motorrad υλοποίησε τη λειτουργία ECALL για πρώτη φορά στο χώρο των μοτοσικλετών. Το προαιρετικό “Intelligent Emergency Call” επιτρέπει ταχύτερη υποστήριξη σε περίπτωση ατυχήματος ή επείγουσας ανάγκης. Το σύστημα θα διατίθεται σαν εργοστασιακή επιλογή από τις αρχές του 2017 σε μοτοσικλέτες BMW. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος, το “Intelligent Emergency Call” ενεργοποιείται αυτόματα ή μηχανικά, μεταδίδοντας τα δεδομένα θέσης της μοτοσικλέτας και κατ’ επέκταση τις συντεταγμένες της τοποθεσίας του ατυχήματος. Με τη σειρά της κινητοποιείται η αλυσίδα διάσωσης μέσω του αρμόδιου προσωπικού του BMW Call Center.

Προηγμένες τεχνολογίες για διασύνδεση της κοινότητας της BMW Motorrad.

Ένα ακόμα βήμα προς τη συνδεσιμότητα μοτοσικλετών είναι η ενσωμάτωση της παγκόσμιας κοινότητας αναβατών μέσω μιας στρατηγικής συνεργασίας με την start-up Rever. Από το 2015, οι χρήστες της Rever σε 119 χώρες έχουν διανύσει εκατομμύρια χιλιόμετρα με μοτοσικλέτες καταγράφοντας τις διαδρομές τους. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή και το διαδικτυακό τόπο της Rever, οι αναβάτες μπορούν να ανακαλύπτουν τις καλύτερες διαδρομές σε όλο τον κόσμο, να δημιουργούν τις δικές τους εξατομικευμένες διαδρομές, να καταγράφουν τα ταξίδια τους και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα social media. Μακροπρόθεσμα, μέσω αυτής της συνεργασίας, η BMW Motorrad θα μπορέσει να επεκτείνει και να βελτιστοποιήσει τη γκάμα της, ερχόμενη σε άμεση επαφή με το target group της.

Η BMW Motorrad θεωρεί την απλή και αξιόπιστη ενσωμάτωση της υπάρχουσας ψηφιακής ζωής του αναβάτη στη μοτοσικλέτα, ιδιαίτερα σημαντική για την αποδοχή αυτού του νέου τύπου υπηρεσίας. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μελλοντικά μέσω σταθερής διασύνδεσης υφιστάμενων συστημάτων, όπως τα DriveNow και ChargeNow, παρέχοντας υπηρεσίες πέραν της μοτοσικλετιστικής εμπειρίας, αλλά ακόμα και μέσω της σύνδεσής τους με εφαρμογές για έξυπνα σπίτια (smart home).