Με δυσκολίες ο αγώνας στη Magny Cours για τους Αφοί Καρακώστα

Από slide team
Latest posts by Από slide team (see all)

Ο 6ος αγώνας του European Junior Cup – World Superbike πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στην φημισμένη Γαλλική πίστα Magny Cours. Με θετικές περσινές εμπειρίες ο Νίκος και ο Δημήτρης ανυπομονούσαν να οδηγήσουν την 4.412 χλμ πίστα που συνδυάζει σικέιν με μεγάλες ταχύτητες και αργές φουρκέτες.

Τα δύο αδέρφια περπάτησαν την πίστα την Πέμπτη το απόγευμα με ήλιο και υψηλή θερμοκρασία και θυμήθηκαν τα πατήματα της. Είχαν αρκετό ελεύθερο χρόνο και μπόρεσαν και συνομίλησαν με πολλούς συναθλητές τους, παρακολούθησαν  τις εκδηλώσεις του paddock show, υπέγραψαν αυτόγραφα, και γνωρίστηκαν με πολλούς οπαδούς.

Η Παρασκευή είναι πάντα μια χαλαρή μέρα μέχρι τα απογευματινά πρώτα ελεύθερα όταν δεν έχει προηγηθεί κάποια ζημιά ή πτώση που να χρειάζεται ώρες δουλειάς. Έτσι ο Δημήτρης και ο Νίκος βοήθησαν τον Γιώργο να κάνει κάποιες ρυθμίσεις, άλλαξαν ελαστικά, καθάρισαν τις μοτοσικλέτες τους, και μελέτησαν το σχεδιάγραμμα τις πίστας συγκρίνοντας τις σημειώσεις τους. Το βασικό και ανησυχητικό θέμα συζήτησης όλη την ημέρα ανάμεσα σε μηχανικούς και αναβάτες ήταν ο καιρός. Η πρόγνωση για το απόγευμα ήταν πολύ βροχή και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όλες οι μοτοσικλέτες μέχρι και μία ώρα πριν το ελεύθερο ήταν χωρίς ζάντες σε αναμονή επιλογής ελαστικών.

Τελικά δεν έβρεξε και στις 5 το απόγευμα ξεκίνησαν το 30λεπτο ελεύθερο με σλικ λάστιχα. Η άσφαλτος κράταγε και ο Δημήτρης έμεινε μέσα για όλο το session μαθαίνοντας καλύτερα την πίστα και κάνοντας τον 16ο χρόνο στους 30 αναβάτες. Ο Νίκος με την διέλευση στην πίστα αντιμετώπισε πρόβλημα με την μοτοσικλέτα του που έσβηνε. Βγήκε στα pits και ο Γιώργος προσπάθησε να βρει το πρόβλημα που αποδείχτηκε οτι ήταν ηλεκτρικό και επιδιορθώθηκε μετά το τέλος των ελεύθερων. Έτσι χάνοντας χρόνο και με την μοτοσικλέτα του να μην λειτουργεί σωστά ο Νίκος συνέχισε το ελεύθερο και έκανε τον 28ο χρόνο.

Το Σάββατο το πρωί με αλλαγμένο το σκηνικό του καιρού αφού έβρεχε συνέχεια οι αναβάτες του EJC μπήκαν για το δεύτερο 30λεπτο ελεύθερο στις 9:45 με βρόχινα ελαστικά. Η Magny Cours είναι επίσης γνωστή για την επικινδυνότητά της σε συνθήκες βροχής. Τα δύο αδέρφια είχαν οδηγίες από τον Γιώργο να προσπαθήσουν να μείνουν μέσα όλη τη διάρκεια για να εγκλιματιστούν σε περίπτωση βρόχινου αγώνα (εκτός αν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα) και να κάνουν καλό χρόνο αλλά χωρίς να ρισκάρουν μια πτώση γιατί το χρονομετρημένο τους ήταν το μεσημέρι. Ο Δημήτρης με σταθερή αλλά και γεμάτη αυτοπεποίθηση οδήγηση έκανε τον 4ο χρόνο και ήταν πολύ χαρούμενος. Ο Νίκος πιο συγκρατημένος στη γλιστερή πίστα έκανε τον 23ο χρόνο.

Το μεσημέρι με ήλιο που είχε στεγνώσει την πίστα έγιναν τα χρονομετρημένα με τα χρησιμοποιημένα σλικ ελαστικά της Παρασκευής. Δεδομένου ότι θα έβαζαν καινούρια λάστιχα στον αγώνα ο Γιώργος είπε στα παιδιά να πιέσουν όσο περισσότερο μπορούσαν για να πετύχουν καλό χρόνο. Επειδή δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσουν ρυθμίσεις και επειδή ο αγώνας τελικά προβλεπόταν στεγνός, ο Γιώργος άλλαξε γρανάζωμα στις μοτοσικλέτες για να δει διαφορές στην απόδοση. Η αλλαγή δεν είχε καλή απόδοση για τον Δημήτρη και αναγκάστηκε να βγει στα pits και ο Γιώργος μέσα σε 10 λεπτά να αλλάξει γρανάζια. Με τον υπόλοιπο χρόνο να μην είναι αρκετός για να βελτιώσει ο Δημήτρης κατάφερε την 21η θέση (20η θέση εκκίνησης λόγω ποινής προπορευόμενου αναβάτη). Δεν ήταν ευχαριστημένος αλλά θα έβαζε τα δυνατά του στον αγώνα. Ο Νίκος χωρίς πρόβλημα προσπάθησε για μια καλή θέση και ξεκίνησε τον αγώνα από την 23 θέση.

Το Σάββατο το βράδυ τα δύο αδέρφια είχαν συζήτηση με τον Γιώργο για να αποφασίσουν τις ρυθμίσεις του αγώνα. Η συζήτηση συνεχίστηκε την Κυριακή το πρωί αφού ήταν πλέον βέβεαι ότι ο αγώνας θα ήταν στεγνός. Μελέτησαν αρκετά τις σημειώσεις τους, είδαν διαφορές από τους περσινούς χρόνους με τα περσινά γρανάζια και επέλεξαν αυτά που ταίριαζαν στις συνθήκες. Η βοήθεια του πατέρα τους στην μελέτη της πίστας με βάση το γρανάζωμα ήταν σημαντική και βοήθησε πολύ τον Νίκο και τον Δημήτρη.

Ο Δημήτρης έλαβε μέρος στη “Meet and Greet the Riders of Future” (Γνωρίστε τους Οδηγούς του Μέλλοντος) στο Paddock Show και αφού εξήγησε πως πήγαν τα ελεύθερα και τα δοκιμαστικά συνομίλησε με τους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί να τους γνωρίσουν.

Η εκκίνηση βρήκε τα δύο αδέρφια με καλή διάθεση και σκοπό να ευχαριστηθούν τον αγώνα και να προσπαθήσουν για βαθμούς. Στον πρώτο γύρο όμως στην 5η στροφή που ήδη η διοργάνωση είχε προειδοποιήσει τους αναβάτες να είναι προσεχτικοί, ο Dean Gopher από τις πίσω θέσεις έκανε τη στροφή ευθεία και εμβόλισε τον Furkan Erylmaz που ήταν ακριβώς μπροστά από τον Δημήτρη. Με σωστά αντανακλαστικά ο Δημήτρης σήκωσε την μοτοσικλέτα του κι έκοψε ταχύτητα οπότε απέφυγε την σύγκρουση. Αυτό όμως του κόστισε πολύτιμα δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κυνηγήσει βαθμούς. Κατάφερε όμως να τερματίσει στην 17η θέση και να κάνει τον καλύτερο χρόνο του τριημέρου. Ο Νίκος κάνοντας έναν σωστά στρατηγικά αγώνα πέρασε τερμάτισε 24ος.

Επόμενη και τελευταία στάση για το 2016 για τον Νίκο και τον Δημήτρη η Jerez σε μία εβδομάδα αλλά με διπλό αγώνα λόγω της Monza που ακυρώθηκε.

Λίγα λόγια από τον Δημήτρη

“Στην προσπάθεια μου να αποφύγω πτώση αναβατών στο πρώτο γύρο αναγκάστηκα να κόψω ταχύτητα και έμεινα πίσω. Κατάφερα και τερμάτισα 17ος στον 6ο αγώνα του European Junior Cup στη Magny Cours αλλά είμαι ευχαριστημένος γιατί βελτίωσα το χρόνο μου και η μοτοσικλέτα μου ήταν άψογα προετοιμασμένη από τον πατέρα μου. Σας ευχαριστώ όλους που είσαστε δίπλα μου και ειδικά τους χορηγούς μου.”

https://www.facebook.com/Dimitris-Karakostas-299747140236001/

Λίγα λόγια από το Νίκο

“Πιστεύω θα μπορούσα να φέρω καλύτερο αποτέλεσμα. Ανασυγκροτώ τις δυνάμεις μου και θα προσπαθήσω στην Jerez. Ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και την συμπαράσταση.”

https://www.facebook.com/Nikos-Karakostas-714920658623303/?fref=ts

 

Χορηγοί της Ελληνικής Συμμετοχής στο EJC / WSBK

  • ΑΦΟΙ ΣΑΡΑΚΑΚΗ HONDA GREECE
  • MOTO MONKEY
  • PIRELLI INTRAMOTO
  • CASTROL GREECE
  • TZORTZOPOULOS SHOEI IXS SIDI
  • PERISTERAS TIRES
  • CALIFORNIA SUPERBIKE SCHOOL
  • ERMAX GEORGOPOULOS
  • EXTRA PRODUCTS TASOULIS