Η BMW έχει κυκλοφορήσει ένα αυτόματο σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης «κλήση βοηθείας» για τις μοτοσικλέτες τις, το οποίο ονομάζεται eCall. Θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2018 και αναμένεται σύντομα να τοποθετηθεί και στις μοτοσικλέτες. Η λειτουργία του συστήματος είναι αρκετά απλή.

Σε περίπτωση ατυχήματος ή έκτακτης ανάγκης, η συσκευή eCall θα στείλει αυτόματα τα δεδομένα θέσης μέσω δορυφόρου και GPS σε ένα κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο της BMW. Αυτοί θα επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για λογαριασμό σας. Μπορείτε φυσικά να ενεργοποιήσετε τη συσκευή χειροκίνητα, όποτε το χρειαστείτε.

Για να πραγματοποιήσετε την κλήση, η συσκευή απαιτεί ένα κινητό τηλέφωνο, αυτό βέβαια δεν θα σας βοηθήσει εάν τύχει να βρίσκεστε σε μια περιοχή χωρίς κάλυψη σήματος, αλλά στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα μπορούσε κυριολεκτικά να αποβεί σωτήρια.

Η λίστα της BMW περιλαμβάνει τρία σενάρια, για τα οποία έχει σχεδιαστεί το σύστημα:

  1. Θα ενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση μιας σημαντικής πτώσης ή σύγκρουσης. Αυτό θα συμβεί αμέσως και θα διατηρήσει μια σύνδεση ήχου με τον αναβάτη μέχρι να έρθει βοήθεια, μαζί με ένα ηχητικό σήμα συναγερμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο αναβάτης δεν θα είναι σε θέση να ακυρώσει το συναγερμό.
  2. Θα ενεργοποιείται σε μικρές συγκρούσεις ή πτώσεις. Το σύστημα θα είναι σε θέση να προσδιορίσει τη σοβαρότητα του περιστατικού, οπότε σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό θα αρχίσει την μετάδοση του σήματος «βοήθεια» μετά την πάροδο είκοσι πέντε δευτερολέπτων. Αυτό θα δίνει χρόνο στον αναβάτη να ακυρώσει την κλήση.
  3. Χειροκίνητη λειτουργία του κουμπιού «SOS». Πατήσετε μόνοι σας το κουμπί «SOS» που βρίσκεται στο τιμόνι. Η BMW ισχυρίζεται ότι αυτό θα είναι χρήσιμο όταν δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ο ίδιος ο αναβάτης της μοτοσικλέτας, αλλά προκειμένου να ειδοποιήσει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για άλλα ατυχήματα.

Οι ιθύνοντες της BMW δήλωσαν τα ακόλουθα:

Εργονομικά σχεδιασμένη μονάδα ελέγχου που διαθέτει ηχείο και μικρόφωνο.

Η επιλογή «έξυπνη κλήση έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του τιμονιού όπου είναι εργονομικό και συμπαγή. Εκτός από το κουμπί SOS που προστατεύεται με ένα κάλυμμα και το οποίο χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση ή την ακύρωση μιας επείγουσας κλήσης, έχουν επίσης ενσωματωθεί ένα μικρόφωνο και ένα μεγάφωνο.

Εξελιγμένοι αισθητήρες ανίχνευσης

Οι αισθητήρες στη μοτοσικλέτα εντοπίζουν που συνέβη το συμβάν. Ένας αισθητήρας σύγκρουσης ανιχνεύει τα γεγονότα, όπως συγκρούσεις με άλλο όχημα ή πρόσκρουση σε ένα εμπόδιο. Ένας αισθητήρας γωνίας ανιχνεύει τη θέση της μοτοσικλέτας.

Φωνητική σύνδεση των ηχείων με το τηλεφωνικό κέντρο της BMW

Το ευφυές σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης, που διατίθεται σε μια μοτοσικλέτα BMW, αποτελεί για πρώτη φορά μια υπηρεσία υψηλής ποιότητας με διεθνή κάλυψη. Ο αναβάτης της μοτοσικλέτας μπορεί να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο της BMW στη μητρική του γλώσσα. Αυτό είναι ένα αυτόνομο χαρακτηριστικό το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το προαιρετικό σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί αρχικά στη Γερμανία και στη συνέχεια θα εισαχθεί σε περαιτέρω ευρωπαϊκές αγορές και μοντέλα.

© 2016 Copyright on2wheels

Κείμενο: Σταύρος Κρασσάς