- Η Suzuki πάει τα Test Ride στα Ιωάννινα - 14 Σεπτεμβρίου 2023
- Νέο άτοκο χρηματοδοτικό για τη Vespa GTS - 24 Μαΐου 2023
- Test ride με το Yamaha NEO’s Dual Battery σε όλη την Ελλάδα - 24 Μαΐου 2023
Η Επιτροπή του Grand Prix, αποτελούμενοι από τους κ.κ. Carmelo Ezpeleta, Ignacio Verneda, Herve Poncharal, Takanao Tsubouchi, Carlos Ezpeleta, Mike Trimby, Paul Duparc, Mike Webb, Danny Aldridge και Corrado Cecchinelli, σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, έλαβαν τις ακόλουθες αποφάσεις:
Τεχνικοί Κανονισμοί
Εικονικές κάμερες/Βάρος στη Moto3 και Moto2
Οι έξι κορυφαίοι αναβάτες της Moto3 και Moto2 υποχρεούνται να μεταφέρουν τις onboard κάμερες. Εκτιμάται ότι το επιπλέον βάρος που περιλαμβανόταν στις κατηγορίες ενδέχεται να ήταν ισοδύναμο με την απόδοση της μοτοσικλέτας, γεγονός που αποτελούσε μειονέκτημα για τους αναβάτες που μετέφεραν τις κάμερες. Εφεξής θα είναι προϋπόθεση για τις μοτοσικλέτες που δεν είναι εξοπλισμένες με κάμερες ακριβείας να έχουν παρόμοιες κάμερες ή το βάρος στις ίδιες θέσεις. Μολονότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στο ελάχιστο βάρος μοτοσικλέτα/αναβάτη στη Moto3, στην κατηγορία της Moto2 το ελάχιστο βάρος θα αυξηθεί κατά δύο κιλά, δηλαδή στα 217 κιλά.
Κατανομή Ελαστικών-Κατηγορία MotoGP
Μετά από σύσκεψη της Επιτροπής Ασφάλειας και με την έγκριση της Michelin, αλλάζει η κατανομή των ελαστικών. Τα χαμηλού επιπέδου ελαστικά δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα. Ο μέγιστος αριθμός των ελαστικών σε βρεγμένη ή στεγνή πίστα παραμένει αμετάβλητος, αλλά υπάρχει μια πρόσθετη επιλογή διαθέσιμη όσον αφορά τα μπροστινά και πίσω βρόχινα ελαστικά.
Αγωνιστικοί Κανονισμοί
Δοκιμές Moto2 και Moto3
Ο κανονισμός που περιορίζει τις ημέρες ιδιωτικών δοκιμών έχει διευκρινιστεί και τώρα ισχύει αποκλειστικά για αναβάτες που έχουν συμβόλαιο. Οι ομάδες μπορούν να πραγματοποιήσουν δοκιμή με οποιοδήποτε αναβάτη που διαθέτει συμβόλαιο, σε οποιαδήποτε πίστα για μέγιστο χρονικό διάστημα δέκα ημερών ανά αναβάτη, κατά τη διάρκεια της σεζόν, εκτός από τις επίσημες δοκιμές και τις δοκιμές του Νοεμβρίου.
Διαδικασία Αγώνα Εκκίνησης
Κάθε αναβάτης που φθάνει στην εκκίνηση πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, μετά την ολοκλήρωση του γύρου προθέρμανσης, θα πρέπει να μπαίνει στην pitlane και να ξεκινήσει τον αγώνα από την έξοδο της pitlane.
Επιτάχυνση στην PitLane
Για ορισμένες περιπτώσεις αναβατών που κατά καιρούς έχουν υπερβεί το όριο ταχύτητας στην pitlane, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, αποφασίστηκε ότι η τρέχουσα χρηματική ποινή των 150€ ανά αδίκημα δεν ήταν επαρκώς αποτρεπτική. Στο μέλλον το πρόστιμο για την πρώτη παράβαση θα είναι 200€, αλλά η δεύτερη και οι επόμενες παραβάσεις θα τιμωρούνται με μεγαλύτερα πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις, ανάλογα με τις περιστάσεις.
Επανεκκίνηση Αγώνων
Οι κανονισμοί θα πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να καταστεί σαφές ότι όταν ένας αγώνας διακόπτεται, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί λιγότεροι από τρεις γύροι, όλοι οι αναβάτες θα μπορούν να ξεκινήσουν, συμπεριλαμβανομένων και των αναβάτες που ενδεχομένως δεν έχουν ολοκληρώσει τον γύρο προθέρμανσης, από την αρχική εκκίνηση.
Υπάλληλοι
Σε όλα τα event του Grand Prix, ο Υπεύθυνος Αγώνων και ο Διευθυντής του Ιατρικού Τμήματος, θα πρέπει να είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας FIM.
Ασφάλεια πίστας
Εξαιτίας των πρόσφατων ατυχημάτων, δεν επιτρέπεται πλέον στους καθαριστές της πίστας να καθαρίζουν ή να τροποποιούν την επιφάνεια της πίστας χωρίς να προηγούνται σχετικές οδηγίες ή εξουσιοδότηση από τον Διευθυντή Αγώνα και τον Αρμόδιο Ασφαλείας.
Πειθαρχικά ζητήματα
Η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Αγώνα και της FIM MotoGP παραμένουν αμετάβλητες. Η Διεύθυνση Αγώνα, η οποία αποτελείται από τον Διευθυντή Αγώνα, τον εκπρόσωπο FIM και έναν εκπρόσωπο της Dorna δεν έχουν κανένα ρόλο στην εφαρμογή των κυρώσεων, αλλά μπορούν να παραπέμπουν υποθέσεις στην Επιτροπή FIM MotoGP που περιλαμβάνει τον Διευθυντή Αγώνα, έναν μόνιμο Επίτροπο FIM και έναν δεύτερο Επίτροπο FIM.
Η αλλαγή αφορά τη δημιουργία μιας δεύτερης βαθμίδας «Επιτροπών προσφυγής» που περιλαμβάνει έναν πρόσθετο Επίτροπο που θα διορίζεται από την FIM και έναν δεύτερο Επίτροπο που θα διορίζεται από το FMNR. Οι Επίτροποι Προσφυγών θα είναι παρόντες σε κάθε εκδήλωση και θα εκδικάζουν προσφυγές κατά των οποιωνδήποτε αποφάσεων των Επιτρόπων της FIM MotoGP. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, τα αποτελέσματα και οι κυρώσεις μπορούν να επιβεβαιωθούν ή να ακυρωθούν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ιατρικός Κώδικας
Οι διάφορες αλλαγές που έχουν γίνει στο FIM Ιατρικό κώδικα έχουν δώσει στον FIM Ιατρικό Σύμβουλο περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό είναι επαρκές και αρμόδιο για την αντιμετώπιση των τραυματισμένων αναβατών. Ο κώδικας ενίσχυσε επίσης το δικαίωμα των τραυματισμένων αναβατών να τηρείται το απόρρητο, όσον αφορά την κατάσταση της υγείας τους. Το ιατρικό προσωπικό ή οι υπάλληλοι του αγώνα δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να κάνουν δηλώσεις σε οποιονδήποτε τρίτο, εκτός από τους συγγενείς, σχετικά με την κατάσταση των τραυματισμένων αναβατών χωρίς την άδεια της FIM και της Dorna.
Συντάκτης: Δ.Ν.