Αποκλειστική συνέντευξη: Ανδρέας Ψυχογυιός, ένας Έλληνας στο IOMTT

Από slide team
Latest posts by Από slide team (see all)

Στα σχεδόν 110 χρόνια του Isle Of Man TT (1907-2017), είχαμε την ευχαρίστηση να θαυμάσουμε θρύλους της μοτοσικλέτας να διασχίζουν την διαδρομή του Snaefell Mountain με τις ανάλογες για την εκάστοτε εποχή υψηλές ταχύτητες.

Ονόματα όπως ο Charles Collier, που πήρε τον πρώτο τίτλο του πρώτου αγώνα το 1907, o Joey Dunlop που κατέχει το ρεκόρ περισσότερων νικών στην ιστορία του event, ο διάδοχος του Michael Dunlop που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής, καθώς και ο ατίθασος αλλά απολαυστικός McGuiness, μας χαρίζουν κάθε χρόνο θέαμα και συναισθήματα.

Στα τόσα χρόνια διεξαγωγής όμως του συγκεκριμένου αγώνα, δεν είχαμε τη χαρά να θαυμάσουμε κάποια ελληνική συμμετοχή, παρόλο που ο ελληνικός μοτοσικλετιστικός χώρος δεν στερείται ταλέντων.

Την κατάσταση αυτή ήρθε να αλλάξει πριν από τέσσερα χρόνια ένα «μεγάλος» Έλληνας αγωνιζόμενος. Μυημένος και ψημένος στους δύο τροχούς, λόγω επαγγέλματος αλλά και σαν χόμπι, ο Ανδρέας Ψυχογυιός έκανε την υπέρβαση και έγραψε την πρώτη ελληνική συμμετοχή στην ιστορία όχι μόνο του MANX GP, αλλά και του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Μία μέρα πριν φύγει για τη νήσο Μαν όπου θα αγωνιστεί στις κατηγορίες Junior και Senior με τους αριθμούς 81 και 96 αντίστοιχα, βρεθήκαμε στο χώρο του και του αποσπάσαμε λίγα λόγια από την μέχρι σήμερα εμπειρία του.

on2wheels: Ανδρέα, αρχικά ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέτεις εν μέσω εργάσιμης ημέρας.

Ανδρέας Ψυχογυιός: Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε.

on2wheels: Πώς αποφάσισες να συμμετάσχεις σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Μετά από ένα επιτυχημένο τελικό στην Ισπανία, θεώρησα ότι πλέον είμαι έτοιμος να ανεβάσω τον πήχη λίγο πιο ψηλά. Θεώρησα ότι εμπειρικά είμαι καλυμμένος για να κυνηγήσω κάτι μεγαλύτερο. Συνειδητοποίησα πως η πίστα πλέον δεν είχε κάτι να μου προσφέρει, έτσι έβαλα στόχο το Isle Of Man.

on2wheels: Πώς οργανώθηκε η πρώτη συμμετοχή, το πρώτο ταξίδι;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Σταθερά βήματα, προβλεπόμενα, αλλά χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι θα πάρουμε την επιβεβαίωση. Θα μπορούσε όλη η προσπάθεια να ήταν άκαρπη αν μας απέρριπταν. Ευτυχώς, και μόλις δύο μήνες πριν την διεξαγωγή πήραμε το ΟΚ.

on2wheels: Φέτος είναι η τέταρτη φορά που συμμετέχεις;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Ναι. Τρία συνεχόμενα χρόνια, τέσσερα αν υπολογίσεις και το 2017. Ανοδική πορεία για όλη την ομάδα.

on2wheels: Ποια είναι η εμπειρία σου, μέχρι στιγμής, από τον ελληνικό χώρο;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Υπάρχει αυξανόμενη ανταπόκριση. Το ενδιαφέρον του κόσμου επίσης στρέφεται, αν και αργά, στον συγκεκριμένο αγώνα που δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα δεν έχει την απήχηση που του αρμόζει.

on2wheels: Έχεις υποστήριξη στην προσπάθειά σου;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Η οικογένεια και οι φίλοι είναι δίπλα μας και τους ευχαριστώ εγκάρδια, καθώς και κάποιοι χορηγοί που όποια και να ήταν η ενίσχυσή τους ήταν σημαντική.

on2wheels: Τί σου έκανε εντύπωση κατά την προσπάθειά σου;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον και μου δίνει σιγουριά ότι θα κερδίσει περισσότερο ενδιαφέρον αυτή η προσπάθεια.

on2wheels: Υπάρχει κάτι ή κάποιος που να σε απογοήτευσε;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Γενικά υπάρχει ένα πρόβλημα παιδείας στην Ελλάδα. Και αναφέρομαι φυσικά στην οδική παιδεία ή μοτοσικλετιστική αν θες. Χρειάζεται ριζική αλλαγή στην Ελλάδα σε πολλά πράγματα αλλά ειδικά στην παιδεία μας, σαν αναβάτες – οδηγοί.

on2wheels: Ας πάμε στο νησί. Ποιο είναι το συναίσθημα; Ποιες οι σκέψεις σου;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Υπάρχει μια συνεχής πίεση στις σκέψεις τόσο όταν βρίσκεσαι πάνω αλλά και εκτός μοτοσικλέτας. Σε πιέζει ο φόβος, τα αντανακλαστικά, ο καιρός, η κούραση, η αξιοπιστία της μοτοσικλέτας.

on2wheels: Το κλίμα ενδοοικογενειακά, γνωρίζοντας τους κινδύνους, ποιο είναι;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Σκοπός ΠΑΝΤΑ, είναι να γυρίσω στην οικογένειά μου. Είναι κουραστικό, τα χιλιόμετρα πάρα πολλά, ο καιρός δεν βοηθά πάντα. Ξέρω ότι και για την οικογένειά μου είναι το ίδιο. Αλλά θέλω ο γιός μου να βιώσει το άθλημα με τα δεδομένα του εξωτερικού. Να δει την διεξαγωγή, την οργάνωση. Θέλω να λάβει αγωνιστική παιδεία, όχι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα.

on2wheels: Γιατί πιστεύεις ότι δεν έχει τολμήσει κανείς την συμμετοχή στο παρελθόν;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Στην Ελλάδα τρέχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά. Νέοι και μη. Αλλά θα γίνω κουραστικός, δεν έχουμε την παιδεία να κυνηγήσουμε με ασφάλεια το κάτι παραπάνω. Είναι και η οικονομική κατάσταση σημαντικό εμπόδιο.

on2wheels: Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξει στο χώρο;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τους παλιούς και να τους θυμόμαστε. Την παλιά μοτοσικλέτα, την ιστορία της, τους παλιούς πρωταθλητές μας, ξένους και Έλληνες. Να αναβιώσουμε παλιούς αγώνες, να αγαπήσουμε το ιστορικό Manx GP. Μοτοσικλέτα δεν είναι μόνο η πίστα, το trackday, οι χρόνοι ή οι τελικές. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε καθολικά το άθλημα και το όχημα και να του δείχνουμε τον σεβασμό που του αξίζει. Δεν είναι απλά ένα χόμπι.

on2wheels: Τί θα ήθελες να μεταφέρεις στους νέους αθλητές του χώρου:

Ανδρέας Ψυχογυιός: Η μοτοσικλέτα είναι ελευθερία. Τίποτα δεν θα σου δώσει αυτό το συναίσθημα της ελευθερίας όσο η μοτοσικλέτα. Θέλω να τους πω να νιώθουν ελεύθεροι πάνω στην μηχανή, αλλά να είναι προσεκτικοί ταυτόχρονα. Να ψάξουν να βρουν τα όριά τους με υπομονή. Να μην κάνουν την υπέρβαση αν δεν είναι απόλυτα σίγουροι. Ψάχνοντας και βρίσκοντας το όριο, τότε μόνο μπορείς να το κατακτήσεις και να ανεβάσεις τον πήχη.

on2wheels: Υπάρχει κάτι που θες να μοιραστείς με φίλους και μη;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Θέλω να ευχαριστήσω τους φίλους και τους συγγενείς για την συνεχή υποστήριξή τους και την υπομονή τους. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε όχι απλά να πετύχουμε το 100%, αλλά ούτε και να το πλησιάσουμε.

on2wheels: Πού βλέπεις τον εαυτό σου στα επόμενα χρόνια; Θα το ξανακάνεις;

Ανδρέας Ψυχογυιός: Η θέληση σαφώς και υπάρχει. Η ψυχολογία βοηθάει πολύ και η ψυχολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή που μιλάμε μου λέει ΝΑΙ! Όσο αντέχει το σώμα και όσο υπάρχει η οικονομική δυνατότητα θα το κυνηγάω. Αν και είναι ένας σχετικά οικονομικός αγώνας για να συμμετάσχεις, τα οδοιπορικά έξοδα είναι απαγορευτικά.

Ευχαριστούμε τον Ανδρέα Ψυχογυιό για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επιτυχημένη πορεία του στον πιο απαιτητικό αγώνα του έκτος πίστας ή όπως τον έχουν χαρακτηρίσει “The Greatest Show on Earth”.

https://www.psihogios.gr/

Σύνταξη – Φωτογραφίες: Θωμάς Καλκάνης

Γκαλερί